tisdag 19 januari 2010

Dans


En man samla ved i skogen när han såg en vacker flicka i en glänta. Hon var slank som pil, så färska som morgondaggen, hennes hår var långt och fint, och hon bar en vit tunika, men hon hade ingenting på fötterna. Och hon dansade.

Mannen stod transfixed, titta på dans. Hon verkade först inte se honom, dansa nu lite närmare honom, nu lite längre bort. Småningom hon såg upp på mannen och deras blickar möttes för ett ögonblick, och hon tycktes komma ett steg närmare honom när hon dansade. Hon tittade igen, och mannen tyckte att se ett leende på läpparna och han gick mot henne. Men hon dansade längre bort och han stannade.

För en lång, medan han väntade, men hon såg inte tillbaka så han började gå mot henne, men även hon dansade undan, och ju snabbare han gick, desto längre verkade hon från honom, tills han sprang, och när han sprang Hon tycktes försvinna, och sökning som han kunde, kunde han inte finna henne igen.

Tillbaka i byn mannen berättade sin historia, och varje man gick till gläntan för att se flickan, att se henne dansa, och de alltid blev förälskad i henne. Alltid hon tycktes le och bjuda in dem, och alltid jagade henne, och alltid hon försvann.

En dag jägaren kom till skogen, han var på jakt efter ett rådjur. När han gick genom rådjur han plötsligt såg flickan dansande. Han stannade och såg henne för ett ögonblick, men rådjuren började bli längre bort, så han flyttade på, och han såg inte tillbaka.

En tid senare jägaren var åter i skogen, den här gången var han på jakt efter en galt. Återigen flickan verkade, dansa närmare den här gången. Återigen stannade han och när han såg att hon tittade på honom med antydan till ett leende. Men galten var att komma bort, så han nickade kort och gick vidare.

Som jägaren - kör - stängt på galten, den vackra flickan verkade framför honom, ännu närmare än förut. Deras ögon möttes, men han sprang förbi henne, och i ögonvrån han tyckte sig se henne sluta dansa en stund som han lämnade.

Tiden gick. Jägaren kom till skogen för att samla ved för att göra sina pilar. Dansaren visade sig längre bort än tidigare, och denna gång stannade han för att titta på henne. Hon dansade fram till honom, steg för steg närmar, nu tittar på honom, nu tittar bort, nu leende på honom, nu likgiltig. Han gick snabbt mot henne, och hon tycktes vänta en stund, men sedan hon dansade några steg bort. Han stannade, vände och gick därifrån.

Jägaren kom tillbaka till skogen varje vecka. Och varje vecka han såg henne dansa en stund, och varje vecka när hon dansade mot honom, gick han mot henne, och han verkade komma allt närmare, men hon dansade undan, och han lämnade. Han jagade rådjur och vildsvin, men han inte jagar dansare.

En dag jägaren kom till skogen och när dansaren såg på honom, eftersom det var bra att vara en människa vid liv i skogen en vacker dag och att se en vacker flicka dansa, log han ett brett glatt leende. Flickans ögon blev stor som en hind, hon frös och tittade ner blygt. När hon tittade upp var han fortfarande kvar, den leende mildare nu. Han nickade åt flickan och vänster.

Flera dagar senare jägaren kom åter in i skogen, men den här gången var han inte ensam. En Huntress fanns vid hans sida. Dansaren syntes, hennes ögon vidgades, osäker och förvirrad. Hennes dans tog en rasande fart. Men jägaren inte såg, han såg på Huntress. Dansaren följde dem hela vägen till kanten av skogen, och aldrig en gång gjorde jägaren ser tillbaka.

Jägaren kom tillbaka till skogen ensam nästa vecka, och dansare verkade ledsen och orolig i hennes rörelser, så han såg på henne och log, och denna gång hon log tillbaka. Han började vända hemåt, men dansarna ögon blev stort igen så vände han sig att se på henne. Hon dansade väldigt nära honom nu, ett steg framåt, ett steg åt sidan, ett steg framåt. Jägaren log försiktigt och om igen visat att lämna. Och nu tyckte att det var han som dansade, och att hon efter sin dans.

De dansade så här för det verkade en lång stund. Och nu var de nästan rörande. Jägaren sträckte ut handen mot flickan, och hon tog hans hand, och de fortsatte att dansa, hand i hand.