torsdag 30 juni 2011

Mobil Cupids eller Moderna Imps?


Av JP Mangalindan

Som en teknisk skribent, jag är imponerad av branschen och i vilken takt företag förnyar sig. För femton år sedan strömmande video med hög kvalitet innehåll var en önskedröm pressas av verkligheten i 56K-modem, kraften i den sociala grafen i stort sett outnyttjad tio år sedan eftersom vanliga sociala nätverk helt enkelt inte finns för att peka på den, och så sent som fem år sedan antydde den mobila upplevelsen värd Palms, björnbär, och "candy bar"-telefoner bara på vätska, pekskärm-optimerade, app-driven erfarenhet vi tar för givet idag. Tech driver oss framåt på flera fronter, men det finns ett område jag är inte säker på att det hjälpte mycket, och det är romantik.

En god vän - låt oss kalla henne "Kathleen" - föreslog jag kolla in ett TV-inslag för 2011 Chevy Cruze som belyser den kompakta bilens leverans av "realtid uppdateringar" till föraren. I den kommersiella, hade bilens ägare omedelbar tillgång till hans dejt på Facebook Newsfeed, så när hon uppdaterat sin status ("Bästa första dejt någonsin!"), Visste han inom några minuter. Kathleen hävdade kommersiella var hjärta-sinkingly hemska - inte på grund av dess premiss, men tanken att tekniken, i detta fall hyper-anslutning, var urholkar ett element som är viktigt för många av oss - mysteriet och serendipity som ofta går med dating.

Medan Cruze annonsen var schmaltzy, fick det mig att tänka på hur stor roll tekniken nu spelar även i detta, um, kroppsliga aspekter av våra liv. En bra bit av människor träffas fortfarande betydande annat gammaldags sätt, men många av oss nu vända på nätet för hjälp. En färsk studie utförd av universitetet i Oxford rapporterar att nästan en av tre Internetanvändarna har besökt en online dating site, medan en av de ledande online dating tjänster, Match.com, som hävdar nästan 1,6 miljoner abonnenter och drog in 400 miljoner dollar intäkter förra året, hävdar att online dating nu svarar för minst en av sex äktenskap och en av fem engagerade relationer.

Anställer stor förödelse på upptäckten processen

På vissa sätt Match gör det otroligt enkelt för användare att vara sparsmakad - inte en dålig sak i sig - men folk presenteras som om de är stock foton i en årsbok, med sidor på sidor med ansikten som gör det otroligt enkelt för daters att behandla dem mindre som människa och mer som enkla råvaror. Många - inklusive jag själv - kan behöva en möjlighet att lyfta fram våra personligheter utöver en liten bild och en eller två initialt synliga meningar. I fråga om dating och hitta en match, inte en bild helt enkelt inte och kan inte säga allt.

Detta nouveau romantiska upptäckt process uppmuntrar de av oss med Seinfeldian förmåga att fixera på den minsta fysiska "fel" att skriva någon av ännu snabbare. Vikande hårfäste? Meh. Något sneda tänder? Pass. När det gäller den personliga information som människor lägger ner, dejtingsajter sällan uppmuntra någon form av kreativitet, bortom listning gillar och ogillar. Älskar Joni Mitchell, katt mönster broderi och kattungar som heter Lady Chatterley? Nej, tack.

Och medan jag vet att jag inte är ensam om att tänka i dessa linjer, undrar jag om jag hamnar med utsikt över människor jag har i-person kemi med bara för att någon hetare, smartare och roligare kan vara på nästa webbsida. Eftersom jag är ganska säker på om online dating hade funnits redan på 1980-talet, mina föräldrar - som validerar den gamla devisen "motsatser locka" till en tee - aldrig hade träffat.

Tech erbjuder människor ett lager av avstånd och anonymitet dejta de inte kan hitta någon annanstans, vilket i sin tur påverkar etikett. Även om våra bilder är uppe, är vår kontaktinformation inte. Vi behöver inte oroa sig för konsekvenserna av att såra någons känslor på samma sätt som vi skulle om vi skulle plocka upp någon upp på en bar. Bristen på faktiska in-person interaktion, åtminstone inledningsvis, emboldens online daters att vara skoningslöst ärlig. På OKCupid svarade en person som jag var intresserad av sött ", EW, Gud. ALDRIG ", som var nog att skicka mig till den lokala 7-Eleven en pint Haagen Daaz till sjuksköterska mina blåmärken ego.

Människor är också allt gör sin forskning med Google-sökning. Visst vill vi kontrollera att vi inte är på väg att tillbringa vår kväll med en svart änka eller Jack the Ripper, men ren nyfikenhet också betyder att vi kommer att forskning i helsike av dessa datum, till den punkt där det är i huvudsak en bakgrund sökning och försvagande Serendipity av upptäckten processen. Under tiden fler och fler människor Facebook Friend deras datum direkt efter eller innan mötet dem - vilket verkar en smula för tidigt med tanke saker och ting inte kan fungera.

Dumpning 2,0

Dumpning har helt enkelt aldrig varit enklare tack vare spridningen av kommunikationskanaler och enheter. Jag har sett kompisar ställde sig upp via sms fem minuter före dagen skulle börja, observerade college break-ups via Facebook meddelande följt av fula Wall-to-Wall samtal - den 21: a århundradet motsvarande offentliga Blowout på en restaurang - och jag har tagit vänner ut för försonliga drycker efter att de har fått fantasifulla texter som "sory 2 göra detta men det är inte werking ut. UR stor tho. lycka till. "

Människor gömmer tydligt bakom tekniken för att undvika att göra gärningen ansikte mot ansikte. Jag vet att det, efter att ha varit på den mottagande ändamål och med spinelessly gjort det en eller två gånger mig själv med e-post som: "Du är en lysande, snäll person, men jag kände inte kemin både du och jag vet krävs för att gör en relation bra. ... Utan tvekan, kommer du att göra någon mycket lycklig. "(Inte min stoltaste ögonblick.)

Den dating site Chemistry.com erbjuder vad som utgör en dumpning funktion för "första möten" eller First Dates ordnas genom tjänsten. Säg att du är bara inte det till dem fylla i lite feedback på nätet, och när din dag gör samma sak, de får en standard kakmått meddelande säger åt dem att gå vidare. Bättre än aldrig att komma tillbaka till dem alls, men inte mycket. Funktionen är slags den moderna motsvarigheten till att ge någon som du pratade med i en bar numret från kemtvätt markis tvärs över gatan - fel nummer gör det smutsiga jobbet åt dig.

Naturligtvis är alla dessa tjänster och enheter är inte enbart att skylla för våra nutida missöden. Match, Facebook, och det fiffiga smartphone är bara verktyg - betyder att ändarna - som syftar till att göra livet lättare. Som många par kommer att intyga, de har: framgångshistorier överflöd, kreditering teknik på ett eller annat sätt som sin 21: a århundradet Cupid. (De ljuger inte. En av mina vänner hittade sin själsfrände på MySpace.)

Men ansvaret ligger fortfarande på oss att agera anständigt, på nätet och i person, även när det nu har blivit möjligt att skriva någon av baseras på en tumnagel foto eller udda hobby, att dumpa någon på 50 tecken eller mindre, eller att förfölja en person från komforten i vår snazzy nya Chevrolet.