lördag 26 maj 2012

Online Dating löfte - och fallgropar


Amina Khan

Online dating har kommit långt från sin mindre än positivt samband med den personliga annonsen. Men är det verkligen ett bättre sätt att möta den speciella någon?

På sätt och vis ja - och i andra, kanske inte, enligt en studie om online dating släpptes av tidskriften Psychological Science in the Public Interest.

"Romantiska relationer kan börja var som helst. När Cupid s arrow strejker, kan du vara i kyrkan eller i skolan, spela schack eller softball, söka efter en partner på en fest, eller bry dig om ditt eget företag på tåget ", skriver författarna. "Men ibland Cupid går på semester, eller tar en lång tupplur, eller sparkar tillbaka för ett maraton Lifetime original filmer. Som ett resultat, människor går igenom sträckor av tid när det är önskvärt potentiella partners verkar utom räckhåll. "

Många dating webbplatser, som Match.com eller eHarmony och anspråk på att ha en fördel framför slumpmässiga verkliga möten genom att de använder speciella "algoritmer" som kan hjälpa människor att hitta sin "match" - rensa igenom alla de människor som inte skulle vara kompatibel i första hand. Men denna praxis kan vara grovt missvisande och rent av kontraproduktiva - särskilt eftersom ingen av dessa formler har genomgått rigorös vetenskaplig granskning - enligt studien.

"Den färdiga tillgång till en stor pool av potentiella partners kan framkalla en värderande, bedömning, inriktad, som leder online-daters att objektivera potentiella partner och kanske till och med undergräva deras vilja att förbinda sig att en av dem," skriver författarna i studien som leddes av Eli Finkel vid Northwestern University. "Det kan också orsaka människor att göra lata, mindre välbetänkta beslut när du väljer bland stort utbud av potentiella partners."

Det är påminner om annat arbete av Finkel, som fann bland annat att sådana till synes triviala skiljer man en skillnad. Till exempel kvinnor gå för män som blick bort från kameran - den broody, mystiska utseende - medan män svara kvinnor som le in i kameran, eftersom det utlöser det Finkel kallade "för män" sexuella över-syn partiskhet. "

Men det faktum att dessa platser ger singlar med oöverträffad tillgång till andra som också vill hittills innebär att singlar har betydligt fler möjligheter att träffas och bilda ett starkt band än de annars skulle författarna påpekar. Om det finns intresse, kanske tricket är att ta saker off-line så snabbt som möjligt - eftersom en face-to-face interaktion är ett bättre sätt att "få en tydligare känsla av deras romantiska potential."