tisdag 22 februari 2011

Matchande Språk, True Love?


Av Kathleen Doheny healthday

Nästa gång du har en första dejt, glöm kemi och gemensamma intressen.

Vad som verkligen frågor, ny forskning visar, är om ditt språk stilar match.

Hur kan man öka chanserna för det, frågar du? Tja, är det ungefär som kemi - den finns där eller inte.

Den typ av språk stilen forskarna fokuserade på var att använda sådana ord som personliga pronomen (jag, hans, deras), artiklar (en, de), prepositioner (i, under) och adverb (mycket, snarare) - vilka typer av ord de flesta människor inte ger mycket eftertanke till.

Men när detta språk stil är i fas med någon annans, ja, det gnistor kan bara flyga, sade studien författaren James Pennebaker, ordföranden för psykologi vid University of Texas i Austin. Han och hans kollegor utvärderat språk stilen på 40 män och 40 kvinnor som var speed dating och fann att ju mer det matchas, desto bättre. När hastigheten daters plockade sina matcher, tenderade de att gå för dem vars språk stilen matchade deras egna, fann han.

"Du är fyra gånger mer sannolikt att matcha och förmodligen gå på en date om ditt språk matchning är ännu strax över genomsnittet", sade han.

I en andra studie, tittade Pennebaker team på 86 par "snabbmeddelande börser och fann att språket matchning betydde där också. Deltagarna var 19 år, i genomsnitt, många av dem bor i olika städer som de gick i skolan.

"Det är underbart grupper att studera," Pennebaker sagt. "De har notoriskt instabila relationer."

De måste dejta minst sex månader. "Vad vi upptäckt är om deras IM var höga i språk matchning de var mycket mer benägna att vara tillsammans tre månader senare, sade han.

Dem med högst passande, sa han, "var 50% större risk att dejta på uppföljning."

Studien har publicerats online i tidskriften Psychological Science.

Vissa experter tror att du är attraherad av en person och börja prata som dem. Andra säger när någon pratar som du, är du attraheras av dem.

Det kan vara lite av båda, säger Pennebaker. Och han känner att uppmärksamma den andra personen spelar i, liksom.

Den nya forskningen kan faktiskt bidra till att minska nervositet för första gången daters, säger Jeffrey Hancock, docent i kommunikation vid Cornell University. Eftersom du inte kan ge någon instruktioner i hur man har deras subtila språk stil matchar en annans, sade han, det enda råd är "vara dig själv."

Och skär dig visst utrymme, kanske. "Om du interagera på samma sätt den andra (person) samverkar, du kommer att vara i god form," Hancock sagt. "Om du inte, det är inte ditt fel."

Han håller med om att uppmärksamma den andra personen också räknas, och precis som språk stil, faller sig naturligt. "Om jag gillar dig, kommer jag att uppmärksamma, sade han.

Den nya studien visar att "de ord vi väljer i den vardagliga interaktionen är relaterade till framgång för våra relationer, inklusive om relationen går från en avslappnad möte till en romantisk relation och om vi lösa konflikter, sade Rakel Simmons, en forskarassistent i psykologi vid New York Presbyterian Hospital.

I sin egen forskning har hon hittat som par som använder mer "jag" och "vi" ord lösa problem bättre än de som använder mer "du" ord.

Även hon tycker att språket matchande fungerar i båda riktningarna. "Ju mer en person matchar ditt tal och beteendemönster, ju mer du gillar dem. Ju mer du gillar dem, ju mer du matchar deras tal och beteende. "

Pennebaker är co-utvecklare och ägare av en textanalys program, och skänker vinsten från försäljning av detta program till universitetet.

Hayal k?r?kl???na online daters Matchmakers �evirmek