söndag 8 april 2012

Dating In The Fast Lane


Ola Zdzarska är upptagen förbereder sin månatliga speed-dating händelse i en bar som ligger i Pekings underhållning hotspot i Sanlitun.

Tjugo personer från olika länder och regioner dyker upp för att delta i 10 omgångar av en-mot-en samtal som sista sju minuter. När tiden är upp, den män utbyta platser tills varje person har 10 mini-datum.

"Jag kan berätta om det finns gnistor mellan de två pratar folket och vem som är uttråkad", säger Zdzarska, titta på de 10 par som är inblandade i intima samtal.

Ursprungligen från Polen, anser Peking bosatt organisera speed-daterar händelser som under de senaste fem åren mer som en hobby.

"Jag gör fart-dating evenemang en gång i månaden, och varje gång, mer än 100 personer registrera dig för detta evenemang", säger hon. Hon läser igenom ansökningarna och handpicks 20 eller 30 personer som hon tror kommer att koppla bra tillsammans.

Zdzarska s Fishbowl Events har blivit väl känd inte bara bland utlänningar och kinesiska twentysomethings i Peking, men det har också lockat ett kinesiskt online dating företag.

Zdzarska, som också är en frilansande journalist, visar att en av Kinas största matchmaking webbplatser, vägrar att avslöja som man har närmat henne att tala om att arbeta tillsammans på ett framtida projekt.

Företaget vill att hon ska ta hand om en speed-dejting-plattform, med sina kinesiska kunder och hennes utlandsstationerade källor under Fishbowl namn. Men Zdzarska säger att hon fortfarande tänker på möjligheten, eftersom hon inte tänker på att utöka någon gång snart.

"Jag är glad att mitt arbete har erkänts av dem, men Fishbowl Events är mycket mer som min personliga hobby, och jag inte göra pengar på det i alla fall", säger hon.

Hennes bästa vän, Allison Johnson, är också hennes affärspartner. Men med Johnson borta i USA har hela händelsen planeringen har kvar att Zdzarska. Hon plockar platser, väljer de drycker och mat, och personligen besvarar e-post från varje kandidat.

"Normalt är det först till kvarn får först tjäna regel. Men jag byta e-postmeddelanden med dem (kandidater) och få den grundläggande information först för att avgöra vilka som bör väljas ", säger hon.

Hon säger en kinesisk man en gång anmält sig till en speed-dejting händelsen och via e-post han uttryckte sin önskan att hitta en amerikansk flickvän.

"American tjejen är ett mycket brett sortiment, och det kan finnas kinesisk-amerikaner, afro-amerikaner, koreanska amerikaner och så vidare. Så jag bad honom om särskilda kriterier, och han svarade att någon amerikansk tjej kommer att göra. Sen började jag tvivla på om han verkligen var ute efter en amerikansk tjej eller bara en amerikansk visum. Jag satte honom på svarta listan ", säger hon.

Zdzarska säger bortsett från avsikten och engelska flytande, nationalitet och ålder är de två viktigaste frågorna för henne när man väljer rätt deltagare.

"Jag försöker alltid att balansera nationalitet deltagarna, så att det inte blir alltför många personer med samma bakgrund som kommer att tråka ut andra. Och jag alltid gillar att överraska deltagarna ", säger hon.

För händelsen i december var tre av de 10 honor från den kinesiska fastlandet, två från Taiwan, två från USA, två från Storbritannien och en från Ryssland.

"Förutom en man som redan är 50, deltagarna den här gången är mellan 25 och 35, så att de har mer gemensamma intressen och teman", säger hon.

Zdzarska säger att den kinesiska hastighet dejting kulturen har förändrats under årens lopp, och deltagarna blir yngre.

"För två år sedan var de kinesiska kvinnorna som deltog i Fishbowl Events normalt i de tidiga 30-talet och var verkligen letar efter ett seriöst förhållande. Men jag ser numera fler yngre kinesiska kvinnor, mellan 25 och 28, anmäla sig till de händelser bara för att träffa vänner ", säger hon.

Zhu Wenjing har arbetat som programchef på ett multinationellt företag i Peking sedan september 2010. Det var hennes första gången att delta i speed-dating.

"Innan jag kom till Peking var jag utomlands i många år, och jag är van vid den västra praxis att göra vänner. Sedan märkte jag att Fishbowl Händelser i Time Out Peking tidningen och bestämde sig för att komma ", säger hon.

Zhu säger att hon inte är ute efter ett seriöst förhållande, men för nya vänner från olika bakgrunder.

Zdzarska säger bortsett från kinesiska kvinnor, kinesiska män blir också mer entusiastisk över att delta i hastighet-dating evenemang med utländska kvinnor.

"De kinesiska män kommer till händelserna är normalt mellan åldrarna 25 och 40, och de flesta av dem bodde utomlands eller är amerikanska född i kinesiska. Men fortfarande, det finns också kinesiska killar som aldrig varit utomlands och kommer hit söker en hustru ", Zdzarska säger.

Hon säger att hon ser en ökning av mod och öppenhet bland kinesiska män under de senaste åren.

"Två till tre år sedan, de flesta av mina vänner som har varit inblandade i Sino-utländska relationer är kinesiska kvinnor och utländska män", säger hon.

Men nu är situationen förändras, och kinesiska män nu svarar för 40 procent av den totala registrering på Fishbowl Events, säger Zdzarska.

Till skillnad från vissa kinesiska män direkta avsikt att leta efter en fru genom att hastighet-dating händelser, utländska män, å andra sidan, anser händelsen ett sätt att bredda sin krets av vänner.

Nad Chishitie är ett brittiskt-native webbdesigner i Peking, som har deltagit i två Fishbowl fart-dating händelser.

"Jag har aldrig gjort något liknande tillbaka i England, eftersom människor där tror att detta skulle vara mycket pinsamt. Men nu tycker jag det är ett coolt sätt att spendera 150 yuan ($ 24, 18 euro), ta ett glas vin och prata med 10 helt olika honor på en söndag kväll ", säger han.

Zdzarska delar ut kort för deltagarna att betygsätta sina mini-datum: "Låt oss datum", "Kaffe först därefter datum", "Stay vänner" och "Inte en match". Inom några dagar skickar hon e-post låter deltagarna veta om de har matcher. Om så är e-postadresser byts och det är upp till deltagarna att föra en relation.

Looking For Love? Hold et åbent sind